Snel wisselen in de triathlon wisselzone – 7 tips

De triathlon wissel kan een hectisch en chaotisch onderdeel zijn van de triathlon. Als de spanning hoog is heb je eerder kans op botsingen, losslingerende materialen en het knoeien van sportdranken, waardoor je zo snel mogelijk uit het parc fermé wilt zijn. Beginners in de triathlon sport kunnen een zekere legitieme angst hebben voor dit onderdeel. Zowel van het zwemmen naar het fietsen als van het fietsen naar het lopen zijn er tips en trucs die van pas kunnen komen voor een vlotte wissel.

1 – Mentale voorbereiding

Visualiseer je race. De angst zit hem vaak in dat men bang is essentiële materialen te vergeten of dat ze niet zullen werken op de wedstrijddag. Wat de reden ook is, er is helaas geen magische formule om het wisselen te leren. Tijd en ervaring zijn je grootste vrienden.

2- Hardloopschoenen en triathlon veters

Vergeet je hardloopschoenen niet klaar te zetten en de veters los te maken, zodat je er gemakkelijk in kunt stappen. Triathlon veters zijn een perfecte uitkomst om snel je hardloopschoenen vast te maken zonder je veters te strikken. Leg ook je sokken erin of dichtbij om ze snel aan te kunnen trekken.

3- Racefiets versnelling

Zet je racefiets in een hoge versnelling zodat je sneller kan accelereren uit de wisselzone. Ook is een hoge versnelling goede voor de doorbloeding en om je benen te activeren na het zwemmen.

4- Bandenspanning

Check je bandenspanning voordat de wedstrijd begint, hierdoor win je tijd tijdens de race en weet je zeker dat de spanning niet te zacht is.

5- Wetsuit vaseline

Speciaal middel voor je wetsuit kan helpen om deze sneller uit te trekken. Je zult vermoeide armen en schouders hebben na het zwemmen en een wetsuit kan vrij strak zitten. Hierdoor kun je een paar seconden winnen doordat hij snel en gemakkelijk uitgaat.

6 – Triathlonschoenen vastklikken

Zorg dat je je triathlonschoenen van te voren vastklikt in je pedalen. Oefen dit voor de wedstrijd, zodat je tijd wint met het wisselen en niet je fietsschoenen aan en uit hoeft te doen in de wisselzone, maar tijdens het fietsen deze handeling verricht.

7 – Analyseer de wisselzone

Analyseer de wisselzone, zorg dat je weet waar je na het zwemmen binnenkomt. Kijk goed waar jouw fiets is geparkeerd en waar je er uit moet om het fiets en loop parcours op te gaan. Dit scheelt tijd en stress tijdens de wedstrijd zelf en dit zal rust geven in je hoofd.

Natuurlijk is dit maar een algemene lijst van dingen om een succesvolle triathlon wissel uit te voeren. Neem je tijd en zoek uit wat het beste voor jou werkt, daarna kun je je richten op snelheid en kleine details en vul naar eigen wens je wisselzone in.

Verder zijn Toe Covers een goede aanvulling voor je materiaal tijdens triathlon wedstrijden. Ze beschermen je tenen tegen wind en regen. Vooral als je met blote natte voeten in he fietsschoenen stapt, kunnen Toe Covers echt een uitkomst zijn.

Bekijk onze shop